IMG_20170811_195213_resized_20170811_084638616

Stekman’s sticky hot shrimps

Om du inte går fullständigt och fnoskigt bananas över den här rätten vill jag att du hör av dig till mig. För då lovar jag att äta upp min egen gasolslang.

4 portioner som förrätt, 2 portioner som huvudrätt

Skaffa
500 gram frysta räkor med skal (eller stora msc-märkta tigerräkor)
10 cm purjolök, strimlad
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 tumme ingefära, finhackad
1 stor och medelhet chilifrukt, finhackad
2 msk tomatpuré
1 msk curry
2 tsk socker
1 dl vitt vin
olivolja, salt och peppar
en näve färska örter

Salsa
1 stor och mogen mango
2 avokado
1/2 lime, zest och saft

Tillbehör
Gott vitt bröd

Gör så här
Skala räkorna och ställ åt sidan (skalen fryser du givetvis in för en senare fond). Skala och tärna mango och avokado, blanda varsamt i en skål och tillsätt zest och saft från limen och smaka av med en nypa salt.

L0Quo
Var mjuk och varsam med purjolöken, se till att den får lite färg och den där härligt nötiga tonen utan att bli bränd.

Hetta upp stekhällen och häll på en ytterst riklig mängd olivolja (ja, mycket mer än du tror). Fräs purjolöken tills den börjar få färg och tillsätt sedan vitlök, ingefära, chili, curry och tomatpuré.

IMG_9787
Valfritt vitt vin – jag råkade ha en härlig prosecco.

Låt bubbla en kort stund – noga med att vitlöken inte blir bränd och besk – och tillsätt sedan vinet innan du smakar av med socker, salt och peppar.

Addera mer curry och chili om det behövs. Smaken ska vara djup, het och mustig. Se till att allt är dukat och klart innan du stänger av brännaren och rör ner räkorna (du vill inte att de kokar med och blir sega). Strö över lite finhackade örter om du vill. Servera omedelbart med salsan och brödet, som du företrädesvis använder för att suga upp all den sinnesjukt goda oljan med.

IMG_9791
Ställ hällen direkt på bordet, släng fram några gafflar och hugg in.

 

About the author

admin

View all posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *