Tips & trix

Din häll klarar mer än du tror!
Här är tipsen som hjälper dig att bli en ännu bättre stekare.

1. Ställ hällen på bordet!
Om den inte är för stor vill säga. Det är trevligt att låta gästerna servera sig själva direkt vid bordet. Det finns särskilda underlägg att köpa, men en bakform fungerar lika bra. Fixa en glipa mellan formen och hällen så att det kommer in syre och ställ några värmeljus under så håller sig maten varm!

Praktiskt underlägg från Muurikka – men en bakform gör samma jobb!
Praktiskt underlägg från Muurikka – men en bakform gör samma jobb!

2. Fritera mera
Din stekhäll är en suverän fritös – och det räcker med att tända den inre brännarringen om du har flera. Det räcker också med en liten mängd olja (nej, fritera behöver inte betyda att råvaran måste djupdyka, istället vänder du en gång). Genom att fritera på hällen slipper du oljigt os inomhus och kladd med en massa avrinning på hushållspapper. När en bit är färdig och gyllenbrun drar du upp den mot hällens kant, där den förblir varm och krispig tills allt är klart.

Fritering till fish tacos.
Fritering till fish tacos.

3. Indirekt värme äger
Precis som på en grill kan du låta din råvara gå klar genom indirekt värme när den väl fått den önskade ytan (det är därför jag tjatar om minst två brännarringar samt vikten av att ha ett lock). Dra ihop maten mot mitten eller ut mot kanterna och släck valfri brännarring. En suverän metod till exempel när du gör råstekt potatis. Låt potatisen får en läcker yta, dra ut den mot kanterna och låt den mjukna på indirekt värme under lock. Samtidigt kan du steka köttet eller tillaga såsen i mittzonen under tiden.

Råstekt potatis går klart på indirekt värme medan biffar och sås reder sig i mittzonen.
Råstekt potatis går klart på indirekt värme medan biffar och sås reder sig i mittzonen.

4. Våga testa nytt
Soppa, moules marinières, paella, quesadillas, risotto – ja till och med pasta. Det finns många rätter du kan göra lika enkelt – eller enklare – direkt på din stekhäll. Tänk bara på att öka mängden vätska eftersom avdunstningen blir stor. Eller vad sägs om en gigantisk pannkaka som mättar alla barn i hela kvarteret?

DSC_1552
Krämig räkpasta direkt på hällen. Klicka på bilden för recept.