Köpråd, utrustning & rengöring

En häll och en värmekälla. Så enkelt är det. Men eftersom vi ändå håller på kan vi ju krångla till det lite i alla fall.

Vad är en stekhäll, egentligen?
En större panna av stål eller gjutjärn som är svagt skålad, någonstans mitt emellan en stekpanna och en wok. Tack vare den stora arean ryms ändå en stor mängd vätska på hällen, vilket gör att du kan utnyttja den både för stekning och kokning.

Just det, hur stor ska jag ha?
Lagom. Med en för liten häll missar du poängen med att kunna laga mycket mat samimagestidigt. En för stor häll blir otymplig och riskerar att inte användas just därför. Min häll har en diameter på 58 centimeter, vilket räcker till 10-12 portioner om den utnyttjas till max. Stor – samtidigt tillräckligt liten för att kunna flyttas in och ställas på vanliga köksbordet.

Vad ska jag ha för värmekälla?
Gasolbrännare. Sagt utan erfarenhet av något annat, visserligen. Gasolbrännaren hettar upp pannan snabbt och du kan justera värmen omedelbart. Jag rekommederar en variant som har åtminstone två brännarringar – en yttre och en inre som kan regleras var för sig – det är oslagbart eftersom du vill använda olika stekzoner och ibland jobba med endast indirekt värme. Det finns även stekhäll-set som går på el eller eldas med ved. Själva pannan kan du givetvis lyfta av och ställa direkt på en eldstad eller glödbädd. Min panna från Muurikka levererades med ben som lätt går att skruva på när den tas med på utflykt och picnic.

D500-1
Välj alltid en brännare med två individuellt reglerbara ringar.

Muurikka – är det vad man ska ha?
Jag är mycket nöjd med min Muurikka (köpt på Bagaren och Kocken), men har å andra sidan inte testat något annat märke. Själva stekhällen är gjord av valsat stål och är 3 mm tjock. Den är inte alltför tung, fördelar värmen bra och ingenting bränner fast. Men något bäst-i-test över stekhällar existerar inte, vad jag vet.

Var köper jag mest prisvärda hällen?
Jämför olika sajter! Förutom Bagaren och Kocken har KitchenTime och Outnorth ett bra utbud.

Övriga märken då?
Jag är säker på att de är utmärkta. Andra märken är bland annat PanGourmet (som har en häll i gjutjärn) och Per Morbergs prestigevariant samt Anderssons hällen och Hällmark. Många byggvaruhus säljer också stekhällar under egna varumärken. Somliga stekhällar är mer skålade än andra och rymmer därför mer vätska – men kan därmed också få maten att glida ner mot mitten. Det är alltså en smaksak vilket man föredrar. I facebook-gruppen Mat på stekhäll & muurikka kan du ställa frågor och diskutera med andra.

5c6d872c-e2e2-46e4-b836-d7da8e1dea9d_large
Per Morberg – pionjären.

Vad mer behöver jag?
Ett lock! I vissa set ingår lock tillsammans med brännare och häll. Om inte – köp till! Det är ett måste för att kunna utnyttja alla smarta funktioner.

En stekspade?
Just det. Gärna modell större. En skön slev är också bra.

VaUnknownd mer?
Jag har min brännare monterad på en vagn (Muurikkas så kallade Sommarkök). Fördelen är att du får två avställningsytor precis intill, samt två hyllor undertill. Andra modeller och märken har sidobord som kan köpas till och hängas på. För dig som ofta tänker slänga in hällen i bilen och ta med den på jakt/fiske/vandring eller till sommarstugan kan det vara klokt att nöja sig med en enklare benställning.

Hur gör jag ren min häll?
1. Skrapa bort eventuella stekrester.
2. Hetta upp hällen igen, tillsätt en skvätt vatten och gnugga med diskborste (utan diskmedel!). Ta mjuka, försiktiga rörelser så att vattnet inte åker över kanten och fläckar ner exempelvis altantrallen.
3. Stäng av brännaren, häll bort vattnet och torka av med fuktat hushållspapper en eller flera gånger.
4. Låt hällen svalna. Om den ser torr ut kan du hälla på en skvätt neutral matolja och gnugga in med hushållspapper. Då blir den fin och rostar inte lika lätt om den blir fuktig.

Tips: När du gjort gräddiga grytor kan det vara något knepigare. En mindre häll kan lyftas in i badkaret och rengöras med hett vatten och diskborste (utan diskmedel!). Luta den i så fall mot en disktrasa så att du inte repar emaljen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *